Rechter buigt zich over verhoren van rappers Boef, Ronnie Flex en Ali B over ‘wangedrag’

Goedemorgen Nederland
dinsdag 27 oktober 2020

De rechtbank buigt zich vandaag over de verhoren van een aantal Nederlandse rappers, waaronder Boef, Frenna, Ronnie Flex en Ali B. De stichting Music#MeToo vindt dat deze Nederlandse rappers erg vaak vrouwonvriendelijk gedrag vertonen. Daarom klaagde de stichting de rappers aan.

Zowel de rappers als hun platenlabels en managers moeten meer verantwoordelijkheid nemen om een einde te maken aan dit ’wangedrag’ van de artiesten, vindt Music#MeToo. De stichting is van mening dat bepaald gedrag van de rappers buiten de ethische gedragsregels van de labels valt.

‘Songteksten hebben invloed’

De teksten in hun liedjes zouden daarnaast veel invloed kunnen hebben op de vele jongeren die deze rappers zo adoreren. “Als het voor jou heel gewoon is om bepaalde teksten te horen, of om op bepaalde teksten mee te rappen of te zingen, heeft dat ook invloed op de manier waarop je de wereld inkijkt”, zegt opvoedkundige Marina van der Wal daarover in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat heeft dan ook invloed op de manier waarop je naar vrouwen kijkt: naar je moeder, naar je zusjes, naar je oma en de meisjes in de klas. Of meisjes onderling, dat kan natuurlijk ook.”

Van der Wal denkt niet dat deze teksten gaan veranderen. “Ik hoop wel dat we er met elkaar over gaan praten, omdat deze teksten invloed hebben. Ze worden gerapt door ‘de helden’. En helden hebben een verantwoordelijkheid, ook over de manier waarop ze de mensen beïnvloeden.”